Wat is een burn-out?
Wat is een burn-out en hoe ontstaat het?
Steeds meer mensen worstelen ermee, maar wat is een burn-out nu eigenlijk? En hoe ontstaat een burn-out precies?
Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting. Je lichaam en geest hebben te lang onder stress gestaan zonder voldoende herstel. Vaak zie je het niet meteen aankomen. Je gaat door, negeert signalen en denkt dat het “morgen wel beter gaat”. Tot het moment dat het echt niet meer lukt – je energie is op. Je bent letterlijk opgebrand.
Wat zijn burn-out klachten?
Veel mensen vragen zich af: wat zijn burn-out klachten? De symptomen kunnen lichamelijk, mentaal én emotioneel zijn. Bij mij ging het zo geleidelijk dat ik niks in de gaten had tot de extreme vermoeidheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, opgejaagd gevoel en paniek allemaal tegelijk kwamen. En toen was alles gewoon “teveel” zelfs de meest simpele dagelijkse dingen.
Een burn-out is meer dan alleen moe zijn. Het is totale uitputting.
Burn-out of overspannen – wat is het verschil?
De termen burn-out of overspannen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Als je overspannen bent, is er sprake van een tijdelijke overbelasting. Je lichaam protesteert, maar je bent nog niet compleet uitgeput.
Bij mij persoonlijk waren de eerste signalen in de zomer van 2020 al duidelijk te merken. Toen ben ik ook voor het eerste naar de huisarts gegaan en zo heb ik het uiteindelijk nog een jaar “overleefd”.
Een burn-out is een stap verder: je lichaam en geest zijn zó uitgeput dat zelfs rust niet direct helpt. Herstel kost vaak maanden, soms langer. Zelf voelde ik het verschil als ‘geen zin meer’ versus ‘het niet meer kunnen’.
Burn-out en werken – wel of niet blijven doorgaan?
Een veelgestelde vraag is: burn-out en werken, gaat dat samen? In mijn geval: absoluut niet. Ik probeerde eerst door te gaan, maar dat verergerde alles. Zoals ik hiervoor al aangaf heb ik in de zomer van 2020 voor het eerst aan de bel getrokken. Ik heb even een aantal weken “rust” kunnen nemen in overleg met mijn werkgever en zo heb ik het nog een jaar langer kunnen uitzingen.
In de zomer van 2021 was echter het kaarsje dan echt op. De bouwvak begon en ik kan me nog heel goed herinneren wat mijn gedachtegang in de aanloop naar de vakantie was. “Nog even volhouden” “ de eerste week van de vakantie doe ik echt helemaal niks” “ik kan niet meer”.
Toen werd het dan eindelijk vakantie en mijn lichaam kwam tot rust. Het was net alsof mijn lichaam aan de handrem begon te trekken terwijl mijn geest nog 300km per uur ging. Ik crashte. En hard ook.
Naar mijn mening zorgt werken tijdens een burn-out vaak voor meer schade dan herstel. Je lichaam heeft rust nodig – en erkenning.
Een goed herstelplan, in overleg met je huisarts of bedrijfsarts, is essentieel. Bouw langzaam op. Geef jezelf ruimte.
Burn-out bij jongeren
Burn-out bij jongeren komt steeds vaker voor. Druk van school, sociale media, hoge verwachtingen van ouders en zichzelf – het wordt soms gewoon te veel. Jongeren hebben vaak nog niet geleerd om grenzen aan te geven. Dat maakt ze extra kwetsbaar.
Openheid over mentale gezondheid is cruciaal, zeker bij jongeren. Vroegtijdige signalering kan erger voorkomen.
Burn-out herstel: wat helpt echt?
Burn-out en sporten: bewegen met aandacht
Burn-out en sporten lijken op het eerste gezicht misschien tegenstrijdig. Toch is bewegen zoals ik in een eerder artikel al aangaf juist een belangrijke sleutel tot herstel. Let op: dit gaat niet over intensief trainen, maar over rustig bewegen – zoals wandelen, of fietsen e.d.
Zelf begon ik met korte wandelingen. Gewoon even naar buiten. Lichaamsbeweging verlaagt stress, helpt je beter te slapen en verbetert je stemming. Lees hier meer over in dit artikel: [link]
Burn-out en gezonde voeding: brandstof voor je herstel
Tijdens een burn-out is gezonde voeding enorm belangrijk. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te herstellen. Vermijd suikers en cafeïne – die geven je lichaam alleen maar meer stress. Kies voor rustgevende voeding zoals havermout, groente, fruit, vette vis en noten.
Ik merkte echt verschil toen ik bewuster ging eten. Mijn energieniveau werd stabieler, en ik voelde me helderder in mijn hoofd.
En daar ga ik in mijn volgende artikel wat meer aandacht aan besteden!
Veelgestelde vragen over burn-out
Hoelang duurt een burn-out?
Het verschilt per persoon, maar gemiddeld duurt het herstel van een burn-out tussen de zes maanden en een jaar. Soms langer. Wees geduldig – je lichaam heeft tijd nodig.
Mijn uitval in werk heeft zon 2 maanden geduurd. Toen ben ik in overleg met een nogal sceptische bedrijfsarts 2 uur per dag om de dag gaan werken. De eerste 6 weken 2 dagen in de week. Daarna 3 dagen per week 2 uur. En zo heel langzaam opbouwen naar 8 uur. Die periode heeft zon 9 maanden geduurd.
Het werd me aanvankelijk afgeraden om zo snel weer aan het werk te gaan. En ik kreeg daarbij ook de notitie dat het heel zwaar ging worden. Dat klopte ook.
Echter na een aantal weken begon het me op te vallen dat de hernieuwde structuur, de sociale contacten in combinatie met mijn nieuwe hobbys me zeer goed deden. Ik was in volle vaart onderweg naar herstel!
Wat betekent burn-out?
De term burn-out betekent letterlijk “opgebrand zijn”. Je energie is volledig op, en je kunt lichamelijk én mentaal niet meer goed functioneren.
Hoe kan je een burn-out voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Belangrijke tips: luister naar je lichaam, neem regelmatig rust, beweeg dagelijks, eet gezond en stel duidelijke grenzen. En: leer nee zeggen.
Tot slot
Een burn-out is geen teken van zwakte. Het is een teken dat je te lang sterk bent geweest. Met de juiste hulp, rust, beweging en voeding kun je herstellen – en sterker terugkomen.
Herken je jezelf in dit verhaal? Praat erover. Deel het. Je bent niet alleen.
https://www.instagram.com/roashthegoods